The Shack by Feldman Architecture.

The Shack is a residential project designed by Feldman Architecture and is located in San Rafael, a city of Marin County, California, USA.

The Shack by Feldman Architecture 01

The Shack by Feldman Architecture 02 The Shack by Feldman Architecture 03 The Shack by Feldman Architecture 04 The Shack by Feldman Architecture 05 The Shack by Feldman Architecture 06 The Shack by Feldman Architecture 07 The Shack by Feldman Architecture 08 The Shack by Feldman Architecture 09 The Shack by Feldman Architecture 10 The Shack by Feldman Architecture 11 The Shack by Feldman Architecture 12 The Shack by Feldman Architecture 13 The Shack by Feldman Architecture 14

Lovingly coined ‘the Shack,” this jewel-like cottage is an escape from City life for a busy San Francisco couple. The existing home was composed of low ceilings and partition walls creating dark spaces. However, the home held the potential for beautiful mountain views and if one looked carefully, hints of character and charm emerged. Rare old growth redwood siding of the original home and a Sonoma stone fireplace were both maintained as prominent features of the renovation.
The clients, well-known photographer Catherine Wagner and designer Loretta Gargan, were actively involved in the design of the home, landscape and interiors. During phase one, the original Douglas Fir ceilings were revealed as the sloped roof was opened up and inspired the use of reclaimed, local woods for the mantel, floors and interior doors. These woods warm the interiors and compliment the views to the gardens and Mount Baldy beyond. The kitchen and living room were opened up to an outdoor seating and dining area. Given the limited space and the open views from the living room, the kitchen cabinets were planned down to the details, much like a ship’s galley. The bathroom was brightened with a large translucent window and light porcelain tiles.
Shortly after the first phase finished, design and construction began on phase two, including a two story addition, garage with green roof and stepped terraces with a swimming pool. The addition extends the area of living room and adds a second floor master suite with sweeping views of Mount Baldy. The addition and garage are primarily made of materials similar to the original house with board and batten siding in a natural stain.
Photography: Phil Bond