Borreraig House by Dualchas Architects.

Borreraig House is a contemporary home designed by Dualchas Architects and is located in Glendale, Scotland, United Kingdom.

Borreraig House by Dualchas Architects 01

Borreraig House by Dualchas Architects 02 Borreraig House by Dualchas Architects 03 Borreraig House by Dualchas Architects 04 Borreraig House by Dualchas Architects 05 Borreraig House by Dualchas Architects 06 Borreraig House by Dualchas Architects 07 Borreraig House by Dualchas Architects 08 Borreraig House by Dualchas Architects 09 Borreraig House by Dualchas Architects 10 Borreraig House by Dualchas Architects 11 Borreraig House by Dualchas Architects 12

This multi-award winning house has been inspired by the blackhouse, but abstracted in to modern architecture. The client inherited the croft from his mother, and he wanted to build a home that connected with the landscape and the local heritage.
It is a house built for a Buddhist in a deeply Presbyterian part of Skye. The religions share a sense of dignity, quiet and respect. The intention was to create a calm, contemplative space for our client to escape the city and spend time with his friends.
The first decision was to keep the building low to the skyline. This was done by breaking it up in to 3 separate elements: the living accommodation, the bedrooms wing, and a studio space.
A natural bowl in the landscape was turned in to a lochan by damming the out-flowing burns – this became the focal point of the views and was intended to increase the sense of tranquillity. Materials were chosen which were found in the surrounding landscape – metal from the galvanised gates, larch from the fence posts and stone from walls and fanks. Internally the building has a simple palette of Caithness stone and oak. We took these materials and forms and refined and abstracted them. The larch is used as a rainscreen to give a crisp finish, the Caithness stone has been honed to a smooth surface, the oak panels set out on a 600 grid and the stone walls have been detailed to help create enclosure.
The building is heavily insulated with external shutters as a barrier to the worst of the gales, and an air source heat pump to heat the water. The result is a building which not only uses sustainable technology, it sits low and easily in its landscape, inspired by the local materials and culture.