DT Puerto Roldán House by VismaraCorsi Arquitectos

DT Puerto Roldán House is a contemporary house designed by VismaraCorsi Arquitectos and is located in Roldán, a small city in the province of Santa Fe, Argentina.

DT Puerto Roldán House by VismaraCorsi Arquitectos 01

DT Puerto Roldán House by VismaraCorsi Arquitectos 02 DT Puerto Roldán House by VismaraCorsi Arquitectos 03 DT Puerto Roldán House by VismaraCorsi Arquitectos 04 DT Puerto Roldán House by VismaraCorsi Arquitectos 05 DT Puerto Roldán House by VismaraCorsi Arquitectos 06 DT Puerto Roldán House by VismaraCorsi Arquitectos 07 DT Puerto Roldán House by VismaraCorsi Arquitectos 08 DT Puerto Roldán House by VismaraCorsi Arquitectos 09 DT Puerto Roldán House by VismaraCorsi Arquitectos 10 DT Puerto Roldán House by VismaraCorsi Arquitectos 11 DT Puerto Roldán House by VismaraCorsi Arquitectos 12 DT Puerto Roldán House by VismaraCorsi Arquitectos 13 DT Puerto Roldán House by VismaraCorsi Arquitectos 14 DT Puerto Roldán House by VismaraCorsi Arquitectos 15 DT Puerto Roldán House by VismaraCorsi Arquitectos 16 DT Puerto Roldán House by VismaraCorsi Arquitectos 17 DT Puerto Roldán House by VismaraCorsi Arquitectos 18 DT Puerto Roldán House by VismaraCorsi Arquitectos 19 DT Puerto Roldán House by VismaraCorsi Arquitectos 20

The house is in a gated community, 8 minutes away from the city of Rosario traveling on the highway that connects it to the city of Córdoba.
The lot is 30.69 meters wide by 29.66 meters deep. The front faces north, with the best sunlight, and the back, facing south, gets the strongest winds and storms.
When the project was designed, weather conditions needed to be addressed carefully, as the neighborhood was in a vast, virtually clear flatland, with almost no trees to provide shade and protect from the wind.
The above conditions of the site quickly determined that the building should be placed at the back of the lot to get the best sunlight from the north. The south façade is an opaque wall protecting from strong winds and storms, and grants more privacy with respect to neighboring lots. In addition, we decided to raise the house about 45 cm from the ground, a measure against possible flooding of the site.
The program is for a small summer house, which in turn has a large space that functions as dining room, living room, barbecue and eventually bedroom. The grill area should work both for the preparation of meals and also as a social gathering space.
The architectural “idea” can be summarized in the introduction of a rigid cube on the ground, which through design actions, addresses the constraints of the site and generates intermediate spaces (neither open nor closed), where the inhabitant feels “sheltered” inside a “cube” and in turn, visually and spatially connected with the outside.
The form and introduction of the pool gives “movement” to the orthogonal composition of the “cube” and incorporates the “water” element into both the exterior landscape as well as the interior space of the house. This pool “embraces” the house generating different moments that accompany the path of the sun during the day.
Photos by: Sebastián Clavere