Townhouse by Turett Collaborative Architects

This townhouse project was designed by Turett Collaborative Architects, cover an area of 6,500 square feet and is located in the Manhattan neighborhood of Chelsea New York City, USA.

Townhouse by Turett Collaborative Architects 01

Townhouse by Turett Collaborative Architects 02 Townhouse by Turett Collaborative Architects 03 Townhouse by Turett Collaborative Architects 04 photo copyright by Travis Dubreuil Townhouse by Turett Collaborative Architects 06 Townhouse by Turett Collaborative Architects 07 photo copyright by Travis Dubreuil Townhouse by Turett Collaborative Architects 09 Townhouse by Turett Collaborative Architects 10 Townhouse by Turett Collaborative Architects 11 Townhouse by Turett Collaborative Architects 12

“Within close proximity to NYC art galleries and acclaimed Highline park, Turett Collaborative Architects transformed this 4-story, multi-unit townhouse into a 5-story, single family residence with an exclusive open floor plan.
Townhouse architecture, often defined by a narrow width, demands a very smart use of space. Only 18 foot wide, this transformation was no exception. The challenge was amplified by a commitment to create space suited for potential art collectors who value living near west Chelsea’s famed art galleries.
A two story rear extension featuring a 20′-0′′ high wall of glass was the design anchor for this gut renovation.
The glass rear wall allows unobstructed views into the rear garden from both the kitchen at ground level and the second floor living room. The patio area becomes a extension interior living space. It artistically frames an urban landscape that rises above the patio and changes as day becomes night, and the winter white change to spring and summer greens and autumn gols and reds..
The stair design features waterfall or “sawtooth” oak treads and risers which cantilever over the painted stair stringer enhancing the perceived thinness of the stair section. Glass walls define the stair circulation zone at the lower two public floors, transitioning to a custom designed steel guardrail on the three private living floors above.
Horizontal bands windows at the 4th, 5th, and Penthouse floors help to bring natural light into the stair hallways making what would otherwise be a tight space appear open and airy. The stair culminates in a penthouse which is pulled away from the front and rear facades to provide landscaped terraces with panoramic views of the midtown skyline to the north as well as Highline and Hudson River views to the west.
At the three private living floors above the living room level, bathrooms, closets, and vertical chases “fill in” around the circulation core allowing for large full width rooms facing both north and south exposures.
The entire third floor is dedicated solely as a master suite with the master bedroom located towards the rear opening onto a landscaped terrace created by the two story double height extension.
A large walk-in closet gallery connects the bedroom to the master bathroom clad entirely in statuary marble. A glass enclosed steam shower and toilet compartment anchor once side of the bathroom with a full width vanity and mirror on the another. At the center, a free standing tub in white corian acts as the focal point for the bathing experience.”
Photos by Turett Collaborative