Cortes Island by Balance Associates

Cortes Island Residence was designed in 2011 by Balance Associates and is located in Cortes Island, British Columbia, Canada.

Cortes Island by Balance Associates 01

Cortes Island by Balance Associates 02 Cortes Island by Balance Associates 03 Cortes Island by Balance Associates 04 Cortes Island by Balance Associates 05 Cortes Island by Balance Associates 06 Cortes Island by Balance Associates 07 Cortes Island by Balance Associates 08 Cortes Island by Balance Associates 09 Cortes Island by Balance Associates 10 Cortes Island by Balance Associates 11 Cortes Island by Balance Associates 12 Cortes Island by Balance Associates 13 Cortes Island by Balance Associates 14 Cortes Island by Balance Associates 15 Cortes Island by Balance Associates 16 Cortes Island by Balance Associates 17 Cortes Island by Balance Associates 18

“The clients were looking for a house that would eventually become their fulltime residence but could also serve as a getaway, vacation and gathering place in the interim.
Located at the south end of Desolation Sound on Cortes Island, British Columbia, the site is formed of natural granite bedrock and contains a dramatic peninsula and cliff which serve as a windbreak for Cortes Bay as well as the Seattle and Vancouver yacht clubs. To the south, the house is exposed to the Straight of Georgia which delivers extremely high wind speeds and salt spray during winter storms. To withstand the high winds, the house structure is embedded into the bedrock with steel columns and exposed wood floor beams allowing the house to cantilever off the hillside. Steel cross braces resist the large lateral forces brought by the high winds.
The entry side of the house sits level with the bedrock and is made up of visually solid concrete forms that create the entry space and anchor the house to the site. From the entry, one accesses the central great room which includes the living, dining and kitchen, all with expansive views to the straight beyond. The main gathering space opens up to a south facing exterior deck by way of a grand 11ft tall by 24ft wide custom sliding door. This great room is flanked by a guest suite and study to the west and a master suite that captures the morning sunlight from the east.”
Photo Credits: Steve Keating Photography