Strauss apartment by YCL

Strauss apartment is a project designed in 2015 by YCL, covers an area of 114 sq.m. and is located in Strasbourg, France.

Strauss apartment by YCL 01

Strauss apartment by YCL 02 Strauss apartment by YCL 03 Strauss apartment by YCL 04 Strauss apartment by YCL 05 Strauss apartment by YCL 06 Strauss apartment by YCL 07 Strauss apartment by YCL 08 Strauss apartment by YCL 09 Strauss apartment by YCL 10 Strauss apartment by YCL 11 Strauss apartment by YCL 12 Strauss apartment by YCL 13 Strauss apartment by YCL 14 Strauss apartment by YCL 15 Strauss apartment by YCL 16 Strauss apartment by YCL 17 Strauss apartment by YCL 18 Strauss apartment by YCL 19

A 114-sq.m. area apartment in Strasbourg, France, where sophisticated old-fashioned elegance meets modern design. Designing functionally comfortable and aesthetic residential environment preserving the authentic elements of the interior of the apartment and interpreting classics in modern light was important to us, as architects. We wanted to distinguish several important elements – what is new and what is authentic. We arranged all this by choosing several combinations of colours: new elements are in darker shades and the antique elements remain white. Naturally
this resulted in diverse variations of combinations emerging from one or another complex process but basically we managed to form a neat composition of something old and something new. We did our best trying not to change what was authentic. Adjustments made in the main rooms were minimum, except for open passage from the living room to the room with the fireplace: this decision was important
in order to highlight the sense of space between the rooms. We wanted to turn the new bathroom into an actual room with lots of light, big luxurious bathtub, a place to sit down and a balcony perfect for cooling down after a hot bath. An impressive three-meter long metal bar counter – sculpture has become one of the most complex
objects. We strived to design a piece of furniture which would become a part of the new design but it also blend with the general area with its long regular lines and create an image of a lightweight, expressivebstructure. This interior has become a part of the spirit of the area not visible to everyone but felt by everybody.
Photo: Andrius Stepankevičius