House P by Philipp Architekten

House P is a project designed by Philipp Architekten. The challenge of House Philipp was primarily determined by the striking location on a small mountain ridge, offering a splendid distant view to the north. To meet this specific situation, the cube of the main house was completely glazed with frameless windows. In this way, the fantastic surroundings and the desire for living in total harmony with nature as well as the longing for sun and light could be paid tribute to. There is a cube placed in this glass box as a key element, completely panelled with Elm Wood. It contains both the kitchen and the staircase and at the same time it forms the static backbone for the attic placed on it.

House P by Philipp Architekten 01

House P by Philipp Architekten 02 House P by Philipp Architekten 03 House P by Philipp Architekten 04 House P by Philipp Architekten 05 House P by Philipp Architekten 06 House P by Philipp Architekten 07 House P by Philipp Architekten 08 House P by Philipp Architekten 09 House P by Philipp Architekten 10 House P by Philipp Architekten 11 House P by Philipp Architekten 12 House P by Philipp Architekten 13 House P by Philipp Architekten 14 House P by Philipp Architekten 15 House P by Philipp Architekten 16 House P by Philipp Architekten 17 House P by Philipp Architekten 18 House P by Philipp Architekten 19 House P by Philipp Architekten 20

It’s amazing how the cantilevered top floor seems to float above the fully glazed ground floor. It is characterized by a long hallway running across the entire width of the house, often used as an indoor playing ground. It features almost 15 meters of built-in closet and therefore provides generous storage space for everything a large family needs.Purism in the family friendly version.

A few handpicked materials like the light-grey, Spanish Sandstone, Elm and/or Oak Wood, and smooth, white finery surfaces determine the ascetic architecture. Purism, which extends up to the landscape design. White-faced concrete walls frame and terrace plain, rectangular lawns. Only near the entrance there’s an old warped pear-tree growing in the middle of the front garden.

This Villa won the prestigious Hugo Häring Award 2014. The architectural competition is organized by the Association of German Architects (BDA) since 1969. Both clients and architects are honoured with the esteemed award for outstanding architectural quality.
Photography by Victor Brigola and Oliver Schuster