Y House by ONG&ONG.

Y House is a private residence designed by ONG&ONG and is located in Singapore. This is a comfortable family residence characterized by modern style design mixed with classic design.

Y House by Silver+Ong 01

Y House by Silver+Ong 02 Y House by Silver+Ong 03 Y House by Silver+Ong 04 Y House by Silver+Ong 05 Y House by Silver+Ong 06 Y House by Silver+Ong 07 Y House by Silver+Ong 08 Y House by Silver+Ong 09 Y House by Silver+Ong 10 Y House by Silver+Ong 11 Y House by Silver+Ong 12 Y House by Silver+Ong 13 Y House by Silver+Ong 14 Y House by Silver+Ong 15 Y House by Silver+Ong 16 Y House by Silver+Ong 17 Y House by Silver+Ong 18 Y House by Silver+Ong 19 Y House by Silver+Ong 20

Situated along a quiet row of houses off Sixth Avenue, the site for Y-House has relatively sharp typographic features, with a distinctly narrow front and a two-storey high retaining wall at the back.
The first floor comprises an open-concept kitchen and dining area as well as a quaint little bamboo terrace. To the front of the building sits a study with a clear view of the entrance, whilst the service quarters are located at the back. Communal areas are congregated at the second level, whereby the living area opens up into an outdoor deck at the rear of the house. The second floor also houses the childrens’ loft bedrooms as well as an additional room for guests. In the attic is the master bedroom with en-suite bathroom and walk-in wardrobe. This spacious room enjoys a gorgeous view as it looks out into the beautiful green field and lush forest nearby.
Highlights of this house include its gable roof and rather unconventional spatial orientation. In addition, minimalist architectural shapes and forms within the house are clearly accentuated by the use of complementary material, such as composite wood cladding contrasted against grey, fair-faced concrete surfaces. The concrete walls are punctuated at selected portions with framed metal fenestrations to provide a viewing window whilst also maintaining a degree of privacy. Beige limestone also lightens the industrial-feel of the concrete walls by bringing with it a sense of warmth and comfort. As an eco-friendly gesture, 80% of the composite wood used for cladding, outdoor decking and bedroom flooring is made from rice husks.
With its unique structure and contemporary design elements, Y-House demonstrates how form and function can work together wonderfully to create a cosy home for the modern family.
Photographer Aaron Pocock