Enclosed Open House by Wallflower Architecture + Design

Enclosed Open House was designed in 2009 by Wallflower Architecture + Design and is located in East Coast, Singapore.

Enclosed Open House by Wallflower Architecture + Design 01

Enclosed Open House by Wallflower Architecture + Design 02 Enclosed Open House by Wallflower Architecture + Design 03 Enclosed Open House by Wallflower Architecture + Design 04 Enclosed Open House by Wallflower Architecture + Design 05 Enclosed Open House by Wallflower Architecture + Design 06 Enclosed Open House by Wallflower Architecture + Design 07 Enclosed Open House by Wallflower Architecture + Design 08 Enclosed Open House by Wallflower Architecture + Design 09 Enclosed Open House by Wallflower Architecture + Design 10 Enclosed Open House by Wallflower Architecture + Design 11 Enclosed Open House by Wallflower Architecture + Design 12 Enclosed Open House by Wallflower Architecture + Design 13 Enclosed Open House by Wallflower Architecture + Design 14 Enclosed Open House by Wallflower Architecture + Design 15 Enclosed Open House by Wallflower Architecture + Design 16 Enclosed Open House by Wallflower Architecture + Design 17 Enclosed Open House by Wallflower Architecture + Design 18 Enclosed Open House by Wallflower Architecture + Design 19 Enclosed Open House by Wallflower Architecture + Design 20 Enclosed Open House by Wallflower Architecture + Design 21 Enclosed Open House by Wallflower Architecture + Design 22 Enclosed Open House by Wallflower Architecture + Design 23 Enclosed Open House by Wallflower Architecture + Design 24 Enclosed Open House by Wallflower Architecture + Design 25

“The owners wanted a spacious, contemporary house that would be as open as possible but without compromising security and privacy at the same time. Surrounded by neighbours on four sides, the solution was a fully fenced compound with a spatial programme that internalised spaces such as pools and gardens, which are normally regarded as external to the envelope of the house. By zoning spaces such as the bedrooms and servants’ quarters on alternative levels, i.e. 2nd storey and basement levels, the ground plane was freed from walls that would have been required if public and private programmes were interlaced on the same plane. The see-through volumes allow a continuous, uninterrupted 40-metres view, from the entrance foyer and pool, through the formal living area to the internal garden courtyard and formal dining area in the second volume. All these spaces are perceived to be within the built enclosure of the house.
The environmental transparencies at ground level and between courtyards are important in passively cooling the house. All the courtyards have differing material finishes and therefore differing heat gain and latency (water, grass, water, granite). As long as there are temperature differences between courtyards, the living, dining, and pool house become conduits for breezes that move in between the courtyards, very much like how land and sea breezes are generated. At the second storey, solid hardwood louvers that can be adjusted by hand allow the desired amount of breeze and sunlight to filter through.
Environmentally, the contiguous and interconnected space encourage the slightest breezes, whether they are prevailing and therefore air-movement is horizontal, or convectionally circulated, which the courtyards help generate. For the owner, it is the experiential serenity that unencumbered space, a gentle breeze, dappled sunlight and the hush of water rippling on a pond that is priceless in our dense and busy urbanscape.”
Photographer Albert Lim

Foster Loop by Balance Associates

Foster Loop was designed by Balance Associates, covers an area of 1653 sq. ft. (1143 main floor + 510 upper floor) and is located in Mazama, Washington.

Foster Loop by Balance Associates 01

Continue reading

Bay Harbor Islands by One D+B Architecture

Bay Harbor Islands Residence was designed in 2014 by One D+B Architecture. This project is an exploration of the modernist pavilion in an extreme maritime context. The site is a north-facing Biscayne Bay with distant views of the City Skyline to the west and the street to the south. The organization of the architectural program is used to create a passive solar response to the constraints of a challenging site and construction budget. The single level residence was designed in a minimalistic way, emphasizing long views and perspectives. The house combines simple cubic volumes, chained together in plan and section. Photos by Fabio Ventresca

Bay Harbor Islands by One D+B Architecture 01

Continue reading

Canterbury by Canny

Canterbury is a family home custom designed by CA Architecture features 3 bedrooms (each with their own ensuite), study, powder room, sitting room, basement cellar and large alfresco area.

Canterbury by Canny 01

Continue reading

CASA D by Damilano Studio Architects

CASA D is a residential project designed by Damilano Studio Architects and is located in Cuneo, Italy. It was completed in 2002 and covers an area of 250 sqm.

Casa D by Damilano Studio Architects 01

Continue reading

Centennial Tree House by Wallflower Architecture + Design

Centennial Tree House was designed by Wallflower Architecture + Design, covers an area of 781 m2 and is located in East Coast, Singapore.

Centennial Tree House by Wallflower Architecture + Design 01

Continue reading

Cortes Island by Balance Associates

Cortes Island Residence was designed in 2011 by Balance Associates and is located in Cortes Island, British Columbia, Canada.

Cortes Island by Balance Associates 01

Continue reading

Capitol Hill by Balance Associates

Capitol Hill Residence was designed by Balance Associates and is located in Seattle, Washington. It was completed in 2011 and covers an area of 2865 square feet.

Capitol Hill by Balance Associates 01

Continue reading

Two studio apartments by Fo4a architecture

Two studio apartments was designed by Fo4a architecture and are located in the Old Town of Dubrovnik nereby the main street known as Stradun or Placa surrounded by the Walls of Dubrovnik.

Two studio apartments by Fo4a architecture 01

Continue reading

CASA G by Damilano Studio Architects

CASA G is a residential project designed by Damilano Studio Architects and is located in Cuneo, Italy. It was completed in 2002 and covers an area of 250sqm.

CASA G by Damilano Studio Architects 01

Continue reading