Category Archives: house

Pemberton Place by Matt Garcia Design

Pemberton Place is a project designed by Matt Garcia Design. With unparalled views of the every-changing austin skyline, the pemberton place residence is nestled between large heritage oak trees on a rare, one-acre lot in west austin. Pushed back from the street along the edge of a bluff, this modern treehouse slips thru the trees to capture spectacular views across pease district park to the state capitol and downtown. Photography by Casey Dunn.

.

Continue reading

Step Down House by Bijl Architecture

In the Step Down house designed by Bijl Architecture, the original 1910 front rooms and architectural details of timber fretwork, cedar shingles and stained glass have been revived, while a poorly built 1970s lean-to rear addition was removed. Our design strategy brought the new addition right down to the rear garden level, creating the opportunity for an airy pavilion of wide openings, high ceilings and flexible space. Photography by Peter Bennetts.

.

Continue reading

Baboolal Residence by Arielle Schechter, Architect, PLLC

The Baboolal residence designed by Arielle Schechter, Architect, PLLC is a net zero house is for a multicultural family of four. The husband is Indian originally from South Africa and the wife is American. They are both in high stress professions: he is a pediatric anesthesiologist and she is a pediatric nurse. They have two small children and pets. Photography by Tzu Chen.

.

Continue reading

Sag Harbor 2 by Kevin O’Sullivan + Associates – KOSA

Sag Harbor 2 is a project designed by Kevin O’Sullivan + Associates – KOSA. The homeowners scouted properties by boat and came upon the perfect site…amazing sunsets, a protected cove, friendly neighbors, and a gently slope from curbside to waterfront. The elements spoke to them and they decided to build a home for themselves. Photography by Read McKendree.

.

Continue reading

Bishop’s Stortford by Nicola Chambers – Architect

Bishop’s Stortford is a project designed by Nicola Chambers – Architect. The plot was a tight town centre site in Bishop’s Stortford that originally formed part of the neighbour’s back garden. The site, which slopes in two directions, was accessed through a narrow private access drive which already served three houses. This meant that access for the neighbours would have to be maintained at all times, while at the same time providing all necessary site access down a single track drive. Photography by Owen Davies.

.

Continue reading

Grant Park House by ARCHITECTUREFIRM

The Grant Park House by ARCHITECTUREFIRM began with a classic Atlanta craftsman style bungalow in the historic Grant Park neighborhood that was in need of significant repair. The extensive renovation to the roof that was required allowed for a complete reconceiving of the home in plan and section, creating a new sky-lit single volume and wide open living spaces with a lofted floor above the more intimate bed and bath rooms. Photography by Garey Gomez.

.

Continue reading

Wandsworth Cottage by Patalab Architecture

Wandsworth Cottage is a project designed by Patalab Architecture. Built in the late 19th century as part of a large new estate in South London, Wandsworth Cottage is a small Victorian terrace house originally built as a modest workers’ cottage. The house was in a tired state and there were structural issues that needed to be addressed, justifying the opportunity to fundamentally rearrange the layout. The 4-meter width of the cottage was the largest constraint and the existing stair position resulted in an unusable skinny second bedroom on the upper floor. This was overcome by designing a reconfigured triple height stairwell – our main architectural intervention. This has gained generosity on both floors and brings natural light into the centre of the house – a vital enhancement especially with the additional 2-storey rear extension. Photography by Julian Abrams.

.

Continue reading

The Picture House by NOTO Architects Limited

The Picture House designed by NOTO Architects Limited was derived from a clear client brief for a rear extension- maximise the proportion of the glazing to the rear facade, and in turn minimise the appearance of the other constructed elements. Photography by French + Tye.

.

Continue reading

Almaza Bay Chalet by Miroir-interiors

Miroir-interiors was mandated to design and supervise the execution of a ground floor unit, located in “Almaza bay”, a prestigious compound on the egyptian north coast. Our design was inspired by the grace of white sands and crystal clear water. The neatness of straight lines and geometrical shapes were the core of the design. While using neutral colors, mostly white to emphasize the shade and shadow effects. Photography by Nour El-Refai

.

Continue reading

Seascape by Atlas Architects

Seascape is a project designed by Atlas Architects. Situated in the coastal town of Balnarring, this family home embodies the environment and lifestyle of the Mornington Peninsula. Blending in with its bushy site, the structure’s corrugated iron and timber cladding reference the Australian coastal vernacular. Environmental sustainability is addressed through large north-facing openings and reverse brick veneer construction. Generous front and rear gardens provide room for diverse activities. A central courtyard completes a hierarchy of outdoor spaces, connecting interior functions with the external environment. Photography by Tess Kelly.

.

Continue reading