Moorenweis by Buero Philipp Moeller

Moorenweis is a farmhouse renovation project designed in 2013 by Buero Philipp Moeller and is located in Moorenweis, Germany.

Moorenweis by Buero Philipp Moeller 01

Moorenweis by Buero Philipp Moeller 02 Moorenweis by Buero Philipp Moeller 03

Moorenweis by Buero Philipp Moeller 04 Moorenweis by Buero Philipp Moeller 05 Moorenweis by Buero Philipp Moeller 06 Moorenweis by Buero Philipp Moeller 07 Moorenweis by Buero Philipp Moeller 08 Moorenweis by Buero Philipp Moeller 09 Moorenweis by Buero Philipp Moeller 10 Moorenweis by Buero Philipp Moeller 11 Moorenweis by Buero Philipp Moeller 12 Moorenweis by Buero Philipp Moeller 13 Moorenweis by Buero Philipp Moeller 14 Moorenweis by Buero Philipp Moeller 15 Moorenweis by Buero Philipp Moeller 16 Moorenweis by Buero Philipp Moeller 17 Moorenweis by Buero Philipp Moeller 18 Moorenweis by Buero Philipp Moeller 19 Moorenweis by Buero Philipp Moeller 20

The renovation of a farmhouse erected in 1890 in the F├╝rstenfeldbruck district is focusing on the reorganization of the floor plan, the preservation of the basic structure, particularly the roof truss, and above all the creation of diverse and atmospherically dense interior rooms offering a very special living experience to a family of four.
In order to retain the typical character of a farmhouse consisting of living-dining area and utility rooms, the small room structures on the ground and first floor of the living area remain largely untouched. On the one hand, available or supplementary old objects such as doors, lamps or furniture support this aura. On the other hand, several rooms appear decidedly modern by using carefully matched colors, large wall panelling and fine wallpapers.
Fascinating spatial contrasts are being created by the combination of living area and former cowshed especially in the open attic floors. Black steel components complete or renew the construction of the sand-blasted wooden structure only where it was inevitable, whereas custom-made oiled oak floorboards up to seven meters long and small new fittings are shaping the spatial structure.
Natural materials and surfaces, subtle colours and the obvious love to detail are fusing old and new to one unit. This natural appearance also characterizes the building shell which has scarcely been changed despite comprehensive reconstruction and energetic renovation work, thus retaining the village image.
Photos by: Benjamin A. Monn