Espace St-Denis by Anne Sophie Goneau.

Espace St-Denis is a residential project designed by Anne Sophie Goneau, the project is the design of a condo located on the ground floor of a 1887 triplex in the Plateau Mont-Royal, a borough of Montréal, in Québec.

Espace St-Denis by Anne Sophie Goneau 01

Espace St-Denis by Anne Sophie Goneau 02 Espace St-Denis by Anne Sophie Goneau 03 Espace St-Denis by Anne Sophie Goneau 04 Espace St-Denis by Anne Sophie Goneau 05 Espace St-Denis by Anne Sophie Goneau 06 Espace St-Denis by Anne Sophie Goneau 07 Espace St-Denis by Anne Sophie Goneau 08 Espace St-Denis by Anne Sophie Goneau 09 Espace St-Denis by Anne Sophie Goneau 10 Espace St-Denis by Anne Sophie Goneau 11 Espace St-Denis by Anne Sophie Goneau 12 Espace St-Denis by Anne Sophie Goneau 13 Espace St-Denis by Anne Sophie Goneau 14 Espace St-Denis by Anne Sophie Goneau 15 Espace St-Denis by Anne Sophie Goneau 16 Espace St-Denis by Anne Sophie Goneau 17 Espace St-Denis by Anne Sophie Goneau 18 Espace St-Denis by Anne Sophie Goneau 19 Espace St-Denis by Anne Sophie Goneau 20

 

The mandate was to divide each living area in order to maximize while maintaining the architectural integrity of the existing location, each room with natural light. The concept was to highlight the raw materials, discovered during the demolition, in order to communicate their material, their relief and color environment.
The open kitchen is the focal point of the space; it unfolds on the dining room and living room, where the master bedroom fits. It is bounded by a glass wall which preserves the view of the bare brick; an archaeological reminder wanting to highlight the existing raw materials as an exhibitor showcase. On the ground, a radiant hot water heating system was installed under a concrete slab, which was covered by a light gray epoxy and polyurethane matt finish.
The steel beam, flameproof, delimits the passage area. In the corridor leading to the bathroom, a light-emitting diode was installed in the recessed ceiling for a more intimate setting, which features the original hemlock wall.
Photos Credit: Adrien Williams