Riggins house by Robert M. Gurney, FAIA Architect

Riggins house is a project designed by Robert M. Gurney, FAIA Architect, located in Cabin John, Maryland, this 4,900 square foot house is sited at the end of a manicured lawn, and looks over the edge of a steeply sloping wooded site adjacent to the C&O Canal and the Potomac River.

Riggins house by Robert M. Gurney, FAIA  Architect 01

Riggins house by Robert M. Gurney, FAIA  Architect 02 Riggins house by Robert M. Gurney, FAIA  Architect 03 Riggins house by Robert M. Gurney, FAIA  Architect 04 Riggins house by Robert M. Gurney, FAIA  Architect 05 Riggins house by Robert M. Gurney, FAIA  Architect 06 Riggins house by Robert M. Gurney, FAIA  Architect 07 Riggins house by Robert M. Gurney, FAIA  Architect 08 Riggins house by Robert M. Gurney, FAIA  Architect 09 Riggins house by Robert M. Gurney, FAIA  Architect 10 Riggins house by Robert M. Gurney, FAIA  Architect 11 Riggins house by Robert M. Gurney, FAIA  Architect 12 Riggins house by Robert M. Gurney, FAIA  Architect 13 Riggins house by Robert M. Gurney, FAIA  Architect 14 Riggins house by Robert M. Gurney, FAIA  Architect 15 Riggins house by Robert M. Gurney, FAIA  Architect 16 Riggins house by Robert M. Gurney, FAIA  Architect 17 Riggins house by Robert M. Gurney, FAIA  Architect 18 Riggins house by Robert M. Gurney, FAIA  Architect 19 Riggins house by Robert M. Gurney, FAIA  Architect 20 Riggins house by Robert M. Gurney, FAIA  Architect 21 Riggins house by Robert M. Gurney, FAIA  Architect 22

A light-filled double height circulation axis separates the house’s main volumes, while transverse axes further organize the spaces. Glass and steel bridges cross the circulation space to connect the volumes on the second floor. Primary living spaces bounded by large expanses of glass are oriented towards the river, while secondary spaces open to the lawn.
Large overhangs shield glazing from solar gain in the summer and provide space for outdoor living, even in inclement weather. Combined with geothermal HVAC, day lighting, and operable windows and doors to provide cross ventilation, the house remains energy efficient despite employing its large amount of glass.
Interiors are minimally detailed. Finishes include honed and chiseled Pompeii stone, ash flooring, walnut millwork and white marble countertops. The interior is designed to allow views toward the woods and river to provide the primary visual experience.
Photographer: Maxwell MacKenzie Architectural Photographer