Villa Minimal by Rachele Biancalani

Rachele Biancalani designed the interior layout for this villa in San Giovanni Valdarno, Tuscany, Italy. Spaces are minimal and functional. Rachele Biancalani Studio designed custom furniture and the interior distribution of rooms in this abitaion between Florence and Arezzo, in Tuscany.

Villa Minimal by Rachele Biancalani 01

Villa Minimal by Rachele Biancalani 02 Villa Minimal by Rachele Biancalani 03 Villa Minimal by Rachele Biancalani 04 Villa Minimal by Rachele Biancalani 05 Villa Minimal by Rachele Biancalani 06 Villa Minimal by Rachele Biancalani 07 Villa Minimal by Rachele Biancalani 08 Villa Minimal by Rachele Biancalani 09 Villa Minimal by Rachele Biancalani 10 Villa Minimal by Rachele Biancalani 11 Villa Minimal by Rachele Biancalani 12 Villa Minimal by Rachele Biancalani 13 Villa Minimal by Rachele Biancalani 14 Villa Minimal by Rachele Biancalani 15 Villa Minimal by Rachele Biancalani 16 Villa Minimal by Rachele Biancalani 17 Villa Minimal by Rachele Biancalani 18 Villa Minimal by Rachele Biancalani 19 Villa Minimal by Rachele Biancalani 20 Villa Minimal by Rachele Biancalani 21 Villa Minimal by Rachele Biancalani 22

“Complying with the the Customers’ requirements, it was decided to create environments with a contemporary flavor and rigorous design keeping attention focused on usability.
The house is on two levels; on the first floor are the living area, the kitchen block, a bathroom and the laundry room (highlighted by the anthracite gray) and the sleeping area composed of children from a common hallway and two bedrooms with one shared bathroom and passing. The attic floor houses a study area and large master bedroom with dressing room and en-suite bathroom.
The living room is flooded with natural light thanks to the large amount of openings windows face south-west and is located directly beside the kitchen separated by a large sliding door in smoked glass. In this large open space plays a fundamental role the lighting that was treated in detail; the plasterboard veil surmounting the block with wardrobe / filter (toward the front) and mobile TV (the side of the sofa) has two types of light: in flush recessed spotlights to illuminate spot the chalk wall covered in slate splitted and led stripes in the upper part to spread the room lighting more widespread highlighting the Treaty ceiling with a spatula slightly pearly finish.
In the toilet block (which hides one of the bathrooms, storage room, laundry room and kitchen) is set with a LED lamp that marks it as a blade of light the edge of this protruding element. The same linear recessed lamps have also been used to light the stove in the kitchen. To illuminate the dining area the designer Rachel Biancalani chose a suspension of Artemide (Talo) that was created to contract but that is well suited to the design lines of the intervention for cleaning of its design and for its great functionality; Two-way lighting illuminates the fact ideally both the large dining table built on a design that the ceiling spatula with pearly finish. On the large dining area of the mobile space is a Globall by FLOS.
The attic floor instead, which is centered on the study and the large master bedroom with dedicated bathroom and dressing room, is characterized by the dominant white painted walls and custom-made furnitures. The headboard of the bed with two light cuts is designed by Rachele Biancalani Studio to place the bed in the center room and equip it with all possible amenities and is upholstered in faux tooled as the downstairs fireplace. The central location allowed the designer to place the headboard of his bed near the skylight so that we can enjoy the starry sky while comfortably lying down.”
Photo credits: Matilde Maddalena Photographer and Rachele Biancalani Studio