Black box by PAO Architects

“Black Box” is contemporary modern family house designed by PAO studio architects and may be considered as one of the impressive examples of Nordic minimalism.

This family residence is designed on 0.25 acres of land property which is situated in one of the prestigious living areas in Vilnius (LT). Neighborhood is impressively fulfilled by natural context where pine forests are playing over city panoramas, colorful landscape views and impressive sunsets. Moreover, the land plot is perfectly balanced in terms of world orientation, with river view on the south-west, while the neighborhood with street is situated in north-east.
Residents of this house are four-member family, very vibrant and modern living people with strong attitude and perception about modern architecture and minimalist design. Single story house concept was picked after intensively sketching. Architectural issue was not to spoil or distract existing environment which is the biggest value of the property. In this case our design team were defined to design significantly simple shape integrated in to the natural layout, with focus to client budget and convenient functionality only. Planning structure during this project were not so tricky since existing landscape and property situation was not very challenging in terms of design issues.
Residence is designed as extruded irregular rectangle 30×10 placed adjacent to the north bor-der of the property and were stretched almost 30m along street. With 2m cantilever eves on the opposite sides (south-north), with massive outside skylights for vegetation areas. These mi-cro-green zones were planned on the north side to achieve visual privacy from the street.
All living rooms, kitchen and office studio are flooded within sunlight from massive panoramic openings on south side which is also opens access to roofed deck with impressive view to river.
On the opposite side of the house all utility premises like bathrooms, walk-in-robe, and other technical rooms were placed.
Initially burnt cedar wood siding, based on old Japanese wood preservation “shou-sugi-ban” technology, was designed for exterior, however after few attempts to find reliable supplier, black painted larch timber planks were selected.
Complete architectural concept behind this family residence exterior and interior was inspired by two different wood using cultures Japan feat. Scandinavian – based on sustainability and convenience, to give up unnecessary and unimportant details. Concept based on well-known idea “less is more” supplemented with strong contrast principal where black-white is oppositely playing in exterior-interior. The same concept is implemented in interior decoration where Scandinavian minimalistic style contrast is taking place behind custom furniture and finish ma-terials cold-warm, light-dark, etc.
Photo credits: Leonas Garbačiauskas
Lead Architects: Paulius Petkus
Project location: Vilnius, Lithuania
Completion Year: 2017
Gross Built Area (square meters or square foot): 203m2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *