Balint House by Fran Silvestre Arquitectos

Balint House is a contemporary house designed by Fran Silvestre Arquitectos and is located in Betera, Valencia.

Balint House by Fran Silvestre Arquitectos 01

Balint House by Fran Silvestre Arquitectos 02 Balint House by Fran Silvestre Arquitectos 03 Balint House by Fran Silvestre Arquitectos 04 Balint House by Fran Silvestre Arquitectos 05 Balint House by Fran Silvestre Arquitectos 06 Balint House by Fran Silvestre Arquitectos 07 Balint House by Fran Silvestre Arquitectos 08 Balint House by Fran Silvestre Arquitectos 09 Balint House by Fran Silvestre Arquitectos 10 Balint House by Fran Silvestre Arquitectos 11 Balint House by Fran Silvestre Arquitectos 12 Balint House by Fran Silvestre Arquitectos 13 Balint House by Fran Silvestre Arquitectos 14 Balint House by Fran Silvestre Arquitectos 15 Balint House by Fran Silvestre Arquitectos 16 Balint House by Fran Silvestre Arquitectos 17 Balint House by Fran Silvestre Arquitectos 18 Balint House by Fran Silvestre Arquitectos 19 Balint House by Fran Silvestre Arquitectos 20 Balint House by Fran Silvestre Arquitectos 21 Balint House by Fran Silvestre Arquitectos 22 Balint House by Fran Silvestre Arquitectos 23 Balint House by Fran Silvestre Arquitectos 24 Balint House by Fran Silvestre Arquitectos 25 Balint House by Fran Silvestre Arquitectos 26 Balint House by Fran Silvestre Arquitectos 27 Balint House by Fran Silvestre Arquitectos 28

The proposal is drawn with elliptical traces which contain the program and maximize the possibilities of local urban law by minimizing the volumetric impact on the site. Thus, a piece with a continuous façade that seems to lodge only one floor is set on the site. The aerodynamic visuals of it guide the eye towards the deepness of the neighbouring landscape.
The volume is placed leaving as much free surface as possible towards the southern edge of the plot for it to be used as a garden, while the lateral limits are blurred with vegetation. The other elements that compose the urbanization resemble the curved nature of the place’s topography.
The inner space of the house is articulated through a central void which contains communications. Service spaces, installations and the kitchen are used to orthogonalize the curved trace of the lower floor, which opens to the garden. The upper floor with the rooms and the underground, opened to the patio, provide the house with more bounded spaces.
Four concrete supports on the lower floor hold the arched roof, from which the room’s floor hangs. This structure is covered by a monolithic, ventilated façade, which is realized with a Solid Surface with a simple curve that doesn’t require thermoforming to adapt to the geometry of the piece. The rest of materials used in the construction range from white to black, covering all scales of grey.
Photos by Diego Opazo