Paz & Comedias House by Ramon Esteve

A mountain landscape, with big stone retaining walls, is the origin of the design of the layout of this house. Located in a housing state in Sagunto, Valencia, at the base of the Calderona Range, the Paz &Comedias House is fully integrated with its environment by reusing the red sandstone, extracted while opening the foundations, in the masonry walls.

Paz & Comedias House by Ramon Esteve 01

Paz & Comedias House by Ramon Esteve 02 Paz & Comedias House by Ramon Esteve 03 Paz & Comedias House by Ramon Esteve 04 Paz & Comedias House by Ramon Esteve 05 Paz & Comedias House by Ramon Esteve 06 Paz & Comedias House by Ramon Esteve 07 Paz & Comedias House by Ramon Esteve 08 Paz & Comedias House by Ramon Esteve 09 Paz & Comedias House by Ramon Esteve 10 Paz & Comedias House by Ramon Esteve 11 Paz & Comedias House by Ramon Esteve 12 Paz & Comedias House by Ramon Esteve 13 Paz & Comedias House by Ramon Esteve 14 Paz & Comedias House by Ramon Esteve 18 Paz & Comedias House by Ramon Esteve 19 Paz & Comedias House by Ramon Esteve 20 Paz & Comedias House by Ramon Esteve 21 Paz & Comedias House by Ramon Esteve 23 Paz & Comedias House by Ramon Esteve 24 Paz & Comedias House by Ramon Esteve 25 Paz & Comedias House by Ramon Esteve 26 Paz & Comedias House by Ramon Esteve 27

“The house is rooted to the ground and becomes tectonic, thus merging into the landscape”
“Using the resources that are at hand is a natural response when you face adesign” Ramón Esteve
Thus, the walls that arrange the spaces are parallels to each other and perpendicular to the mountainslope. Together with the stone, this merges the house with the landscape.
Wide glass panes encloses the stone walls, allowing total transparency between the mountain and the valley and emphasising the massiveness of the walls.
“A watchtower of really warm and natural red sandstone”
Eastwards, the views become wider towards the sea. On this façade, the main element is the balcony of the main bedroom. A balcony that hangs really high, offering a great feeling of weightlessness and broad views of the landscape.
“Details enhance the idea behind the design” Ramón Esteve
On the contrary, the western side of the house is limited by an intimate space, obtained by separating the house from the mountain. The stone walls work here as buttresses and create a courtyard that acts as a filter between the house and the landscape. This exterior space links the previous dwelling to its extension and becomes the lobby for the homeowner’s art gallery. Due to this, the most private parts of the house and its circulation are laid out in this zone.
Inside the house, the main feature is the fluid connection between spaces. The use of few materials and elements, such as the arrangement of the walls and the glass openings, contributes to a clear continuity between rooms. Grey Ulldecona stone is used for the pavement and also for the bathroom counters; the colour of the external carpentry made of laminated iroko wood tunes with the red sandstone walls; interior walls and furniture in white complete a quiet and fluid atmosphere.
Finally, a house where an exact use of colours and materials and a precise geometry are combined to form a great watchtower, subtly and austerely integrated into the landscape.
Photographer: Christoph Kicherer para Bulthaup, Mayte Piera, LéaChave, Sara Sánchez, Ramón Esteve.