Prince Philip Residence by Thellend Fortin Architectes

Prince Philip Residence is a project designed by Thellend Fortin Architectes and is located in Montréal, Canada.

Prince Philip Residence by Thellend Fortin Architectes 01

Prince Philip Residence by Thellend Fortin Architectes 02 Prince Philip Residence by Thellend Fortin Architectes 03 Prince Philip Residence by Thellend Fortin Architectes 04 Prince Philip Residence by Thellend Fortin Architectes 05 Prince Philip Residence by Thellend Fortin Architectes 06 Prince Philip Residence by Thellend Fortin Architectes 07 Prince Philip Residence by Thellend Fortin Architectes 08 Prince Philip Residence by Thellend Fortin Architectes 09 Prince Philip Residence by Thellend Fortin Architectes 10 Prince Philip Residence by Thellend Fortin Architectes 11 Prince Philip Residence by Thellend Fortin Architectes 12 Prince Philip Residence by Thellend Fortin Architectes 13 Prince Philip Residence by Thellend Fortin Architectes 14 Prince Philip Residence by Thellend Fortin Architectes 15

This project involved the expansion of a spacious single-story Outremont residence built in the 1960s. Situated on a site with a steep incline and majestic view, the two-floor expansion was designed to offer a generous window on the horizon.
The architectural concept involved the addition of living spaces in the form of a long ribbon situated laterally to and in line with the contours of the existing structure. This ribbon folds and unfolds, thus offering multiple views of the surrounding landscape.
The interior comprises open adjoining living spaces bathed in natural light. The pale-hued textures and materials enhance the spacious aspect of the rooms.
Clad in anthracite-coloured concrete panels, the cantilevered extension reflects in the St. Marc limestone-lined swimming pool, surrounded by the suspended deck in white-painted concrete. This mineral setting marries perfectly with the impressive canopy of mature maple trees that offer shade to this oasis at the heart of the city.
The extension takes advantage of the site’s unique topography, overlooking the pool and landscaped terrace like a mirador.
Photo credit: Charles Lanteigne photo